CUM DEVII STEWARDESĂ

Faptul că te afli pe site-ul nostru reprezintă deja primul pas către cariera ta de succes.
Să începi o carieră în domeniul aviației ca și însoțitor de bord poate părea destul de dificil și pentru unele persoane chiar un vis dar în realitate este mult mai simplu.

Pentru început, tot ce îți trebuie pentru a deveni însoțitor de bord este o atitudine pozitivă, cunoștințe bune de limba engleză, abilități bune de comunicare și curajul de a face primul pas.

Verifică dacă îndeplinești criteriile esențiale:

Chiar și la nivelul cel mai de bază, însoțitorii de bord trebuie să îndeplinească câteva cerințe minime:

Vârsta de angajare

Poți deveni însoțitor de bord începând cu vârsta de 18 ani, dacă dorești să lucrezi în spațiul European, sau de la vârsta de 21 de ani, dacă dorești să lucrezi în cadrul unei companii din Orient. În ceea ce privește vârsta maximă de angajare, aceasta este de 35 de ani în companiile din Orient și de 40 de ani în companiile europene.

Înălțimea unui însoțitor de bord

Înălțimea minimă impusă pentru angajare diferă de la o companie aeriană la alta. În funcție de compania aeriană, înălțimea minim impusă poate să difere. În general, înălțimea minimă recomandată este 160 cm pentru fete și 175 cm pentru băieți. Alte companii aplică regula 212: trebuie să atingi cu brațul întins înălțimea de 212 cm, fără a avea încălțăminte, insă te poți ridica și pe vârfuri. Prin urmare, companiile vor alege mereu o persoană cu o înfățișare placută și cu o înălțime normală, nici prea înaltă, nici prea scundă.

Abilitatea de a înota

Un însoțitor de bord trebuie să ştie să înoate. De obicei, nu există o probă de înot la recrutare dar este foarte important să nu ai frică de apă. Însoţitorii de bord nu trebuie să demonstreze abilități extraordinare de înot în momentul în care se vor afla în apă. După ce vei trece interviul de angajare poți urma câteva ore de înot astfel încât să poți înota 50 de metri.
De regulă, la această probă se oferă vestă de salvare, ceea ce îți va simplifica considerabil testul.

Tatuajele și semnele distinctive

În general, se consideră că nu este o problemă dacă ai semene distinctive (tatuaje, cicatrici sau semne din naștere). Important este ca acestea să nu fie vizibile în momentul în care porți uniforma companiei aeriene. Menționăm că, în cazul companiei Qatar, tatuajele sunt strict interzise, indiferent dacă sunt vizibile sau nu.

Cunoașterea limbii engleze

La interviul de angajare recrutorii înteleg dacă nu ești vorbitor nativ de limba engleză, însă este bine ca nivelul la care te situezi să fie cel puțin mediu. Întreg limbajul aviatic este în limba engleză și toată comunicarea între membrii echipajului se face în această limbă, astfel încât, un nivel mediu de vorbire a limbii, este obligatoriu. Dacă vorbești și alte limbi străine este un avantaj, însa fără limba engleză nu poti participa nici măcar la recrutare. În cadrul multor interviuri vor avea loc discuții în grup, în limba engleză, ca și parte a procesului de recrutare.

Starea de sănătate

Pentru a fi însoțitor de zbor/stewardesă va trebui să ai o stare de sănătate foarte bună, dovetită prin adeverință medicală de la un cabinet medical certificat EASA. În principiu, se recomandă ca dioptriile să fie cuprinse între maximum +/- 4 (în funcție de limitele impuse de companii, se poate merge chiar și până la +/-5). Dacă dioptriile tale depășesc aceste valori sunt foarte puține șanse să fii angajat de compania aeriană. De asemenea este important să ai un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă. În privința aparatului dentar, regulile de grooming ale companiilor aeriene le interzic.

Studiile necesare

Cele mai multe companii solicită în vederea angajării diploma de bacalaureat. Absolvirea facultății poate constitui un avantaj la angajare, dar nu este obligatorie. Studiile în comunicare, limbi străine, turism sau marketing pot reprezenta, de asemenea, un avantaj.

Alte calități

Ca și stewardesă/ steward va trebui să lucrezi foarte mult cu oamenii și prin urmare va trebui să dai dovadă de: spirit de echipă, abilități bune de comunicare, punctualitate, autocontrol și seriozitate.

Completarea CV-ului

CV-ul tău va dovedi companiilor aeriene că îndeplinești cerințele de bază pentru a fi angajat. De asemenea, dacă ai experiență la un loc de muncă anterior, acest lucru te va ajuta, mai ales dacă ai lucrat în domenii ce presupun interacțiunea directă cu oamenii.

Cu toate acestea, experiența anterioară nu este întotdeauna necesară. Depinde de compania aeriană. De exemplu, datorită factorilor economici, operatorii aerieni low cost, angajează însoțitori de bord mai puțin experimentați.

Aceasta este o oportunitate excelentă pentru a-ți construi experiența necesară pentru a te angaja în cadrul unie companii aeriene mai mari, precum Lufthansa. Amintește-ți că, dacă visezi să zbori cu Lufthansa, să lucrezi cu un operator aerian low cost este oportunitatea perfectă pentru avansa în carieră!

Participă la sesiunile de recrutare

Aproape toate companiile aeriene desfășoară evenimente de recrutare pentru însoțitorii de bord.

De obicei, vin în multe țări, așa că amintește-ți să verifici toate oportunitățile pe care ai putea să le ai la tine în oraș sau în cadrul unui oraș mai mare, apropiat de tine.

Ce se întâmplă în ziua interviului unei stewardese?

Interviul poate fi de tip Open day (participarea este liberă) sau Assesment day (pentru a participa la acest interviu trebuie să aplici în prealabil pe site-ul companiei).
Poți vedea evenimentele de recrutare organizate în România și pe pagina noastră, aici.

În general vin mulți candidați. Reprezentanții companiei aeriene salută toți participanții și le oferă o prezentare despre cât de bune sunt condițiile de muncă în compania lor. Apoi recrutorii se vor prezenta și vei avea câteva probe de interviu bazate pe comunicare și jocuri de grup, pentru a vedea cât de bine puteți lucra într-un mediu de echipă.

În plus, companiile aeriene vă vor oferi câteva scenarii cu care ați putera să vă confruntați la bordul unei aeronave pentru a vedea ce fel de soluții găsiți și pentru a se asigura că aveți stăpânire de sine în situații în situații dificile.

La final, va urma un interviu personal cu un singur sau mai mulți reprezentanți ai companiei aeriene. Aceasta este etapa finală în care ajung doar câțiva cadidați, așa că dacă se întâmplă să ai un interviu personal, șansele tale de a te angaja sunt foarte mari!

De asemenea, amintește- ți că fiecare companie aeriană are un proces de recrutare diferit. În esență pot urma aceeași structură și pot împărtăși aceleași cerințe, dar uneori ele pot diferi.

Prin urmare, este recomandat să verifici care sunt așteptările companiei aeriene înainte de a participa la un eveniment de recrutare.

Aplică pentru job-urile disponibile online

Toate companiile aeriene vor anunța pe site-ul lor, la secțiunea cariere, ce posturi disponibile au.
În câțiva pași foarte simpli vă puteți înregistra în baza lor de date și să depuneți Cv-ul pentru postul dorit.

În timp ce recrutorii vor verifica cv-urile aplicanților este foarte posibil să ieși în evidență și să fii selectat. În acest caz, vei fi contactat telefonic sau prin email pentru a fi invitat la un interviu.
Aceste interviuri pot fi individuale sau de grup, în funcție de politica companiei aeriene.

Importanța Atestatului de însoțitor de bord

La Aprendis am creat cursuri de calitate care să ofere oportunități reale de dezvoltare profesională.

Anual, sute de persoane participă la evenimentele de recrutare organizate de companiile aeriene.
Succesul de a fi ales pentru anjare în cadrul unei companii constă într-un cumul de factori menționați mai sus, cum ar fi: realizarea unui Cv bun, vorbirea limbii engleze, aptitudine fizice etc.
Dintre toate acestea, cu siguranță cel mai mare avantaj al tău va fi deținerea unui atestat de însoțitor de bord pentru că:

 • Este obligatoriu pentru angajare

  Pentru a lucra ca și însoțitor de bord în cadrul Uniunii Europene este obligatoriu să deții un atestat pentru însoțitor de bord.

  Atestatul de însoțitor de bord se obține în urma absolvirii unui curs de inițiere în cadrul unei oraganizații de pregătire în domeniul aviației acreditată EASA.

  Valabilitatea atestatului este nelimitată, singura condiție fiind să nu treacă mai mult de 5 ani fără să profesezi în acest domeniu.

  Atestatul de însoțitor de bord este recunoscut în toate țările membre U.E. precum și în Elveția, Islanda și Norvegia.

 • Te ajută să te angajezi mult mai ușor

  În orice domeniu vei dori să lucrezi, mai întâi va trebui să te pregătești pentru acea profesie.

  Deținerea unui atestat de însoțitor de bord te scoate în evidență și te face mult mai ușor de angajat decât o persoană necalificată.

  Companiile aeriene privesc favorabil candidații care au un atestat pentru însoțitor de bord întrucât le demonstrează hotărârea ta de a profesa în acest domeniu și faptul că ai atins normele impuse de EASA.

  De asemenea anagajarea personalului calificat reduce cu mult costurile de instruire ale companiei.

 • Recunoașterea atestatului în afara U.E.

  Companiile aeriene din Orient acceptă atestatul de însoțitor de bord acreditat EASA pentru că reprezintă o dovadă clară a faptului că ești instruit la cele mai înalte standarde și ai capacitatea de a finaliza orice training cu succes.

În concluzie:

Să începi o carieră ca și însoțitor de bord nu e așa greu pe cât pare. Important este să îți dorești acest lucru și să faci primul pas.

Înscrie-te la cursurile de Stewardese acredidate EASA și obține o certificare internațională care te va pune pe primul loc la fiecare interviu.

Începe cu noi o carieră de succes!

PRINDE UN LOC ÎN NOUA GRUPĂ